Jak wygląda pizza Calzone? Sprawdzamy w jaki sposób przygotować potrawę

Nie ma chyba osoby, która nie wiedziałaby jak wygląda pizza. To okrągłe ciasto z dodatkami zyskało sporą popularność na całym świecie. Mniej osób wie już, że nie jest to jedyna forma podania tej znanej potrawy. Włosi znają również tzw. calzone, czyli pizzę w kształcie dużego pieroga. W jaki sposób można go przyrządzić?
Czym jest Calzone?
To specyficzny wariant ciasta, gdzie farsz znajduje się w całości w jego wnętrzu. Calzone przygotowuje się z pojedynczego kawałka okrągłej pizzy, którą składa się na pół, łącząc brzegi ciasta ze sobą. W ten sposób uzyskujemy smakowitą potrawę, która ma bardziej praktyczną formę podania.
W pizzy z krakowskiego Żabińca bardzo często znajduje się specjalny farsz utworzony z pieczarek, warzyw, dodatku kurczaka oraz ulubionych przypraw. Całość uzupełnia aromatyczny sos pomidorowy, który nadaje odpowiedniego smaku i zapachu Pizzę tego typu można oczywiście dostosować do własnych preferencji – dodając lub usuwając odpowiednie składniki.
W jaki sposób robi się calzone?
Przygotowanie ciasta jest bardzo podobne do pieczenia standardowej pizzy. Na początek kucharz miesza drożdże w letniej wodzie z łyżeczką mąki, by aktywować je do pracy. Następnie wlewa się roztwór do miski z odpowiednią porcją mąki i dolewa letniej wody. W dalszej kolejności należy dokładnie wymieszać składniki i wyrobić ciasto. Po wszystkich tych zabiegach odstawiamy zaczyn na około 2 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto na calzone musimy następnie podzielić na mniejsze kawałki i uformować placek odpowiedniej grubości. Można to zrobić ręcznie, lub z wykorzystaniem wałka. W międzyczasie przygotowujemy farsz, czyli gotujemy grzyby razem z pokrojonymi warzywami i drobno kroimy pozostałe dodatki. Następnie wykłada się go na połówce ciasta, po czym czystą stroną przykrywa się zawartość od góry.
Pieczenie calzone – o czym warto pamiętać?
Przed włożeniem ciasta do piekarnika powinniśmy usunąć z niego wszystkie dodatkowe elementy, takie jak wysuwane blaszki, które mogłyby zakłócić termoobieg. Następnie rozgrzewamy urządzenie do maksymalnej temperatury i delikatnie wkładamy calzone do środka. Jeżeli stosujemy kamień do pizzy, powinniśmy go umieścić jeszcze przed zwiększeniem temperatury.
Dobra i tania pizza na Żabińcu w Krakowie przygotowywana jest w zaawansowanych piecach, gdzie temperatura może przekraczać czasem kilkaset stopni. W takich warunkach wystarczy dosłownie chwila, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Nie oznacza to jednak, że w domowych warunkach przygotowanie pizzy jest skazane na porażkę. W takim wypadku ciasto będzie potrzebować więcej czasu, czyli około 15 minut na upieczenie.
Może spodobać Ci się również:
Za kierownicą samochodu osobowego mogą zasiąść osoby pełnoletnie, które mają prawo jazdy. Nie każdy jednak wie, że do szkoły nauki jazdy można udać się nieco wcześniej. Dzięki temu możemy znacznie…
Czytaj więcej