poniedziałek, 22 lipca 2024r.

Który sok jest najzdrowszy – tłoczony czy przecierowy?

unnamed file 2

Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) zaleca, by spożywać przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Wbrew pozorom nietrudno wcielić w życie rekomendacje WHO. Wystarczy wypijać jedną szklankę soku do posiłku. Pozostaje jednak pytanie: jaki produkt wybrać? Tłoczony czy przecierowy? Sprawdź, który wariant jest najzdrowszy i dlaczego.

Sok tłoczony a przecierowy – podstawowe różnice

Sok tłoczony powstaje w wyniku kilkuetapowej procedury. Najpierw starannie wyselekcjonowane warzywa i owoce są myte, a następnie – jeśli zachodzi taka konieczność – obierane i krojone na mniejsze cząstki. Potem trafiają do specjalnego urządzenia, gdzie są miażdżone przez prasę.

Uzyskany w ten sposób sok zwykle poddawany jest filtracji oraz pasteryzacji. Pierwsza z przywołanych metod pozwala na uzyskanie przejrzystej cieczy bez drobinek miąższu czy naturalnie występujących zmętnień, natomiast druga – wydłuża okres przydatności produktu do spożycia. Pozostałe po wyciskaniu resztki są na ogół wyrzucane.

Tymczasem soki przecierowe wytwarza się z przetartych składników, a dokładniej mówiąc ze wszystkich jadalnych części warzyw i owoców. Napoje tego typu przypominają smoothie i mają półpłynną konsystencję. Poszczególne nuty smakowe są doskonale wyczuwalne. Warto podkreślić, że w tym przypadku ilość odpadów organicznych zostaje zredukowana do minimum, zgodnie z ideą zero waste.

Sok tłoczony czy przecierowy – które rozwiązanie jest lepsze?

Soki przecierowe zawierają zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy, witamin, błonnika, mikro- oraz makroelementów w porównaniu do tradycyjnych napojów tłoczonych. W rezultacie są więc znacznie zdrowsze niż opisane wcześniej produkty i wywierają niezwykle pozytywny wpływ na organizm.

Wspierają pracę układu pokarmowego i przyśpieszają metabolizm.  Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, a w konsekwencji spowalniają procesy starzenia. Co więcej, przeprowadzone badania dowiodły, że picie naturalnych, świeżych, niskoprzetworzonych soków  owocowych i warzywnych minimalizuje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a także inne nowotwory.

Dobry sok przecierowy, czyli jaki?

Czym kierować się, wybierając sok przecierowy? Przede wszystkim należy uważnie czytać etykiety danego produktu. Im krótszy jego skład, tym lepiej. Dobry napój nie może zawierać żadnych zagęszczaczy, sztucznych barwników, substancji aromatyzujących, środków konserwujących ani nadmiernych ilości cukru. A co powinno się w nim znaleźć? Wyłącznie naturalne owoce oraz warzywa.

 

Może spodobać Ci się również:

photo 1598531228433 d9f0cb960816cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHw0fHxkZW50aXN0JTIwc3RvbWFsb2dpc3R8ZW58MXwwfHx8MTY2NDI4MTU0NAixlibrb 1.2.1q80w1080

Leczenie kanałowe pod mikroskopem i współpraca z ortodontą

1 grudnia 2023

Leczenie kanałowe, zwane również zabiegiem endodontycznym, to procedura mająca na celu ocalenie zęba, który został dotknięty poważnym uszkodzeniem, zakażeniem lub zapaleniem miazgi. W ostatnich latach nowoczesne technologie, takie jak mikroskopy,…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady