Co to jest kawa specialty?
![unnamed file unnamed file](http://lakre.pl/wp-content/uploads/2021/05/unnamed-file.jpg)
Kawa specialty lub jak niektórzy lubią ją błędnie nazywać “speciality”, to ziarna, które są oceniane w skali punktowej (minimum 80 pkt) przez uprawnione do tego osoby (przez organizację SCA). Jest to ogólnie oceniany proces związany ze zbieraniem ziaren, po ich transport, a następnie wypalanie, bo w końcowym etapie mają trafić do konsumenta, wprost do jego filiżanki.
Kawa specialty – producent i zakup
Ziarna kawy specialty zaczynają żywot w ziemi producenta, którego rodzina prawdopodobnie spędziła pokolenia na doskonaleniu swojego podejścia do uprawy najwyższej jakości kawy. Kawa ta jest uprawiana na wybornych glebach i w odpowiednim klimacie, a następnie pielęgnowana przez lata, zanim rozpoczną się pierwsze zbiory.
Producent, który tworzy kawę specialty, poświęca jej swoje życie – rafinowaniu i doskonaleniu najwyższej jakości kawy na świecie. Dla nich najważniejsza jest jakość, a nie ilość. Tylko kawy wolne od wad i zebrane w szczytowej fazie dojrzałości będą oceniane przez SCA.
Zbierana, jeszcze zielona kawa jest przekazywana kupującemu, który mając certyfikat SCA, potrafi doskonale rozpoznać jakość ziaren poprzez testy i systematyczną degustację parzonej kawy. Degustator kawy może określić, czy jest to gatunek specialty. Kupujący odgrywa dużą rolę w przekazywaniu informacji o kawie personelowi palarni i kawiarniom.
Kawa specialty – palarnia i barista
Wysokiej jakości kawy są następnie przenoszone do palarni kawy z certyfikatem SCA. Palenie kawy to sztuka, która wymaga dużej wiedzy i doświadczenia, aby stworzyć specjalne profile palenia. Kawa musi być ściśle monitorowana podczas procesu palenia, a często naukowe zasady wymiany ciepła, termodynamiki i chemii kawy muszą być tu skrupulatnie stosowane. Zapewni to najwyższy standard jakości i smaku końcowego palonego ziarna.
Zanim ziarna kawy specialty trafią do sprzedaży detalicznej, muszą przejść 3 poziomy kontroli – barista jest tym ostatnim. Bariści są dogłębnie informowani o pochodzeniu ziaren kawy i o jej profilach smakowych, które ujawniają się podczas parzenia. Jeśli kawa specialty nie zostanie odpowiednio zaparzona, może dojść do utraty jej prawdziwego potencjału smakowego.
Kawa specialty – konsument, czyli Ty
W rzeczywistości to konsument dopełnia cykl życia ziaren kawy specialty. Bo kiedy poświęci jej czas, wyszukując odpowiednie ziarna i kupując je, pokazuje nie tylko przywiązanie do wyższego standardu jakości smaku i aromatu, ale także docenia pracę każdej osoby, która przyczyniła się do tego, aby to ten doskonały stan osiągnąć.
Może spodobać Ci się również:
Z upływem czasu, formy zatrudnienia ulegały stopniowym przemianom. W ubiegłym wieku, gdy przestrzeń internetowa dopiero była tworzona, prym wiodły zawody polegające na fizycznej pracy. Dziś w dobie rozwiniętej, międzynarodowej sieci,…
Czytaj więcej