Ile kalorii ma domowa pizza? Sprawdź czy warto ją jeść będąc na diecie!
Dla osób będących na diecie każda kaloria ma znaczenie. Jeśli chcemy wyszczuplić sylwetkę, powinniśmy nie tylko zwracać uwagę na to, co jemy, lecz przede wszystkim, jaką ilość pokarmu dostarczą nam przygotowane potrawy. Dlatego wielu dietetyków odradza spożycie pizzy z dowozem w takim przypadku. A co z daniem przygotowanym we własnym domu?
Z czego wynika kaloryczność pizzy?
Podstawowym źródłem wartości odżywczych smakowitej potrawy jest spód. Najczęściej przygotowuje się go z mąki pszennej, która zawiera znaczne ilości węglowodanów. Po spożyciu zwiększają one ilość cukru we krwi i mogą przyczynić się do odkładania energii w postaci dodatkowego tłuszczu.
Podstawowym sposobem na redukcję kalorii będzie więc zmniejszenie masy ciasta do pizzy. Można na przykład zastosować cienki spód, który będzie zawierał mniej cukrów, lub zdecydować się na ciasto wykonane z innych produktów, jak na przykład mąka orkiszowa. W ten sposób jednak możemy nieco zniekształcić smak potrawy, oprócz tego taka pizza będzie wymagała innej techniki przygotowania.
Domowa pizza – na co zwracać uwagę?
Osoby, które będą na diecie nie muszą rezygnować ze smakowitego ciasta, pod warunkiem że będą je jeść z głową. Pojedynczy kawałek może dostarczyć od 200 do nawet 300 kalorii, a bardzo często po jego spożyciu sięgamy po następne. Dlatego warto ograniczyć spożycie pizzy i zachować umiar, przez co przybliżymy się do osiągnięcia prawidłowej wagi.
Jedzenie znacznej ilości pizzy może paradoksalnie potęgować łaknienie. Duża ilość cukru uwalniana niemal automatycznie po spożyciu wywołuje skok adrenaliny, który jednak nie trwa długo. Po pewnym czasie możemy odczuć spadek energii oraz wielki apetyt, który zachęci do ponownego posiłku. Dlatego będąc na diecie najlepiej unikać jedzenia tej potrawy, choć sporadycznie zjedzona pizza na krakowskim Żabińcu z pewnością nikomu nie zaszkodzi.
Wykorzystaj zdrowe dodatki.
Jeśli chcesz, by pizza dostarczyła nie tylko energii, lecz również cennych witamin, skomponuj własną gamę dodatków. Najlepiej wykorzystaj warzywa oraz przyprawy, które wzbogacą smak i dostarczą cennych składników. Kluczowe znaczenie będzie mieć również sos pomidorowy, który stanowi źródło błonnika.
Raczej unikaj dodatków tłustych, takich jak mięso, sery czy boczek. Te składniki spotęgują kaloryczność potrawy i przyczynią się do zwiększenia kalorii. Jeśli nie masz ochoty przygotowywać potrawy samodzielnie, nic straconego! Dobra i tania pizza na Żabińcu w Krakowie dostępna jest również w kilku wersjach wegetariańskich, które mogą przypaść do gustu każdemu klientowi!
Może spodobać Ci się również:
W dzisiejszych czasach, kiedy wygląd zewnętrzny ma duże znaczenie, a pielęgnacja ciała i urody staje się coraz bardziej popularna, wiele osób szuka skutecznych i bezpiecznych metod poprawy swojego wyglądu. Jednymi…
Czytaj więcej