Wszystko, co warto wiedzieć o pizzy

Pizza jest tak powszechną potrawą, że prawie każdy na tej planecie chociaż raz jej spróbował. W przypadku lokalnej potrawy, która stała się globalnym przysmakiem, nie ma chyba drugiej takiej jak pizza właśnie. Wywodzi się z Neapolu, a jej tradycyjna wersja, czyli pizza Margherita, inaczej neapolitańska, chroniona jest specjalnym certyfikatem TSG.
Niemniej wiele osób chętnie komponuje na bazie oryginalnej swoje własne odsłony pizzy. Poza sosem, pomidorami, mozzarellą i bazylią na tym placku znaleźć można kulinarne kąski z najróżniejszych stron świata. Doskonałym miejscem do jej spróbowania jest odpowiednia pizzeria. Kraków to miasto, gdzie znajdziemy oryginalną i fantazyjną wersję pizzy.
Starożytne placki, prekursorzy pizzy włoskiej
Już w starożytnym świecie płaski, pieczony placek z warstwą dodatków na górze był popularną potrawą. Znaleźć można jego ślady w całym Basenie Morza Śródziemnego, a nawet na Kaukazie. Pizza, którą dziś spożywamy nie była wynalazkiem włoskim.
Narodziła dawno, ale furorę światową zyskała w Neapolu pod koniec XIX wieku, kiedy to piekarz neapolitański ugościł nią królową Włoch Małgorzatę Sabaudzką. Od tej pory tradycyjna w barwach narodowych Włoch nie schodzi z pierwszych miejsc w menu każdej pizzerii. Czerwień pomidorów, zieleń bazylii oraz biel sera mozzarella charakteryzują tę najbardziej tradycyjną włoską wersję.
Co można na pizzę położyć?
Zasadniczo wszystko! Prosty placek drożdżowy może być wypełniony słodkimi dodatkami lub słonymi. Ograniczeniem jest wyobraźnia i smak twórcy. Wariantów jest tak wiele, jak wielu jest fanów pizzy.
Ważne, by tradycyjnie wypiec ciasto, tak by było kruche i delikatne. Resztę dodatków dobrać można do indywidualnych potrzeb lub okazji. Mimo, że to zasadniczo prosta potrawa, to wariacje na temat łączenia dodatków w najdziwniejszych konfiguracjach są szeroko stosowane.
Nie ma pizzy bez sosu
To jedno jest pewne, że nie ma pizzy bez odpowiedniego sosu. Tu również jest wiele możliwości, a stosowanie tradycyjnego pomidorowego sosu wcale nie jest jedyne. Sos pikantny –paprykowy, czy śmietanowy – łagodny, każdy może dobrać go do siebie i modyfikować dowolnie.
W tym przypadku warto stosować zasadę, że nie każdy eksperyment kulinarny jest udany. Oznacza to, że dobra kompozycja z ciasta i dodatków potrzebuje dobrze smakowo dobranego sosu.
Jak w każdym przepisie kulinarnym najważniejszą cząstką decydującą o smaku pizzy będzie serce przełożone na talerz. Nieistotne, co kucharz na nią położy i jakiego sosu doda. Jeżeli nie wykona dania z sercem, to nawet idealny przepis nie uratuje przygotowanej pizzy.
Może spodobać Ci się również:
Każda firma chciałaby działać jak najlepiej. Z tego właśnie względu wielu przedsiębiorców szuka optymalnych rozwiązań, które pozwoliłyby jeszcze bardziej ulepszyć firmę. Warto zaznaczyć, że jednym ze sposobów, które mogą wydawać…
Czytaj więcej