środa, 17 września 2025r.

Wszystko, co warto wiedzieć o pizzy

unnamed file 1

Pizza jest tak powszechną potrawą, że prawie każdy na tej planecie chociaż raz jej spróbował. W przypadku lokalnej potrawy, która stała się globalnym przysmakiem, nie ma chyba drugiej takiej jak pizza właśnie. Wywodzi się z Neapolu, a jej tradycyjna wersja, czyli pizza Margherita, inaczej neapolitańska, chroniona jest specjalnym certyfikatem TSG.

Niemniej wiele osób chętnie komponuje na bazie oryginalnej swoje własne odsłony pizzy. Poza sosem, pomidorami, mozzarellą i bazylią na tym placku znaleźć można kulinarne kąski z najróżniejszych stron świata. Doskonałym miejscem do jej spróbowania jest odpowiednia pizzeria. Kraków to miasto, gdzie znajdziemy oryginalną i fantazyjną wersję pizzy.

Starożytne placki, prekursorzy pizzy włoskiej

Już w starożytnym świecie płaski, pieczony placek z warstwą dodatków na górze był popularną potrawą. Znaleźć można jego ślady w całym Basenie Morza Śródziemnego, a nawet na Kaukazie. Pizza, którą dziś spożywamy nie była wynalazkiem włoskim.

Narodziła dawno, ale furorę światową zyskała w Neapolu pod koniec XIX wieku, kiedy to piekarz neapolitański ugościł nią królową Włoch Małgorzatę Sabaudzką. Od tej pory tradycyjna w barwach narodowych Włoch nie schodzi z pierwszych miejsc w menu każdej pizzerii. Czerwień pomidorów, zieleń bazylii oraz biel sera mozzarella charakteryzują tę najbardziej tradycyjną włoską wersję.

Co można na pizzę położyć?

Zasadniczo wszystko! Prosty placek drożdżowy może być wypełniony słodkimi dodatkami lub słonymi. Ograniczeniem jest wyobraźnia i smak twórcy. Wariantów jest tak wiele, jak wielu jest fanów pizzy.

Ważne, by tradycyjnie wypiec ciasto, tak by było kruche i delikatne. Resztę dodatków dobrać można do indywidualnych potrzeb lub okazji. Mimo, że to zasadniczo prosta potrawa, to wariacje na temat łączenia dodatków w najdziwniejszych konfiguracjach są szeroko stosowane.

Nie ma pizzy bez sosu

To jedno jest pewne, że nie ma pizzy bez odpowiedniego sosu. Tu również jest wiele możliwości, a stosowanie tradycyjnego pomidorowego sosu wcale nie jest jedyne. Sos pikantny –paprykowy, czy śmietanowy – łagodny, każdy może dobrać go do siebie i modyfikować dowolnie.

W tym przypadku warto stosować zasadę, że nie każdy eksperyment kulinarny jest udany. Oznacza to, że dobra kompozycja z ciasta i dodatków potrzebuje dobrze smakowo dobranego sosu.

Jak w każdym przepisie kulinarnym najważniejszą cząstką decydującą o smaku pizzy będzie serce przełożone na talerz. Nieistotne, co kucharz na nią położy i jakiego sosu doda. Jeżeli nie wykona dania z sercem, to nawet idealny przepis nie uratuje przygotowanej pizzy.

Może spodobać Ci się również:

photo 1432462770865 65b70566d673cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwxfHxncHMlMjBjYXJ8ZW58MXwwfHx8MTY2NzUxNTM3Mgixlibrb 4.0.3q80w1080

Jak zabezpieczenia antykradzieżowe do aut zmieniły się na przestrzeni lat? Poznaj najważniejsze cechy obecnych urządzeń antykradzieżowych

1 czerwca 2025

Zabezpieczenia antykradzieżowe znane są już od bardzo dawna. Kiedyś dużą popularnością cieszyły się zabezpieczenia przed kradzieżą mechaniczne. Obecnie wygląda to zupełnie inaczej. Zabezpieczenia chroniące przed kradzieżą znacznie zmieniły się na…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady