wtorek, 03 grudnia 2024r.

Gdzie powstała pierwsza pizzeria? Sprawdź ciekawostki dotyczące tej smacznej potrawy

photo 1581873372796 635b67ca2008ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Smakowita pizza stanowić może uzupełnienie naszego jadłospisu. Po tę potrawę sięgamy w trakcie imprez okolicznościowych lub spotkań z przyjaciółmi. Nie każdy jednak wie, skąd wywodzi się ulubione przez wszystkich danie. A jego historia wiąże się jeszcze z czasami starożytnymi. Kiedy powstała pierwsza pizza i pizzeria? Sprawdzimy w dzisiejszym artykule…

Nie Włosi a Grecy spopularyzowali potrawę

Pierwsze prototypy znanego nam dziś ciasta pojawiły się w starożytnej Grecji. W tamtych czasach mieszkańcy raczyli się płaskimi chlebami, posmarowanymi oliwą, z dodatkiem czosnku, i świeżych ziół. To również wtedy powstały prawdopodobnie pierwsze lokale, które serwowały popularną potrawę.

Rzymianie po podbiciu Grecji kultywowali tradycje kulinarne z tego terenu. Zafascynowani w antycznej kulturze, religii i sztuce mieszkańcy sąsiedniego kraju przenieśli sposób wypiekania płaskich placków na swój teren. Pierwotnie do wykonania ciasta stosowano naturalny zakwas, który dopiero z czasem zastąpiono drożdżami. W XVII wieku po sprowadzeniu do Europy pomidorów zaczęto je również wykorzystywać do wzbogacenia smaku pierwszej pizzy, nazywanej focaccią.

Do Polski pizza trafiła znacznie później.

Na naszych terenach potrawa nie była aż tak znana. Choć znana wszystkim królowa Bona, oprócz sprowadzonych z Włoch egzotycznych warzyw najprawdopodobniej przyprowadziła też przepis na pizzę, nie przyjęła się ona aż tak jak w krajach południowych. Dopiero w dwudziestym stuleciu danie zdobyło szersze uznanie.

W 1975 roku powstała pierwsza w kraju pizzeria. Została ona otwarta w Słupsku i początkowo serwowała kilka podstawowych typów ciasta. Sam pomysł stworzenia lokalu przywiózł ze sobą Tadeusz Szołdra, szef Zakładu Wdrożeń kompleksowych, który podróżował po Mediolanie. Opracował on recepturę ciasta i przygotował skromny lokal z miejscem dla 10 osób, w którym wypiekana była pierwsza pizza.

Początkowo do jej wykonania wykorzystywano farsz baraniny, suszone grzyby, pieczarki, jajka, boczniaki oraz wędzone makrele. Miejsce to jest otwarte do dziś, podobnie jak pizzeria na Krakowskich Azorach, która codziennie zaprasza wszystkich na smaczny posiłek.

Dlaczego ta potrawa jest tak uniwersalna?

Wyjątkowość pizzy polega na jej specyficznej budowie. Chrupiący spód można udekorować niemal każdym dodatkiem, tworząc przy tym wspaniałą kompozycję smaku i aromatu. To jednocześnie sycące danie, które dostarcza nam sporej ilości kalorii i składników odżywczych.

Pizzę może jeść praktycznie każdy, choć osoby cierpiące na cukrzycę lub choroby serca powinny unikać spożywania potrawy w większej ilości. Producenci dania zapewniają bardzo szeroki wybór dodatków, czym łatwo trafić w gust każdego klienta. Pizza wyróżnia się również pod względem ceny – to nadal stosunkowo tani posiłek.

 

 

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 12

Gdzie szukać dobrych i odpowiedzialnych pracowników?

1 października 2021

O dobrego i odpowiedzialnego pracownika wcale nie jest tak łatwo. Częste rotacje, rezygnacja już na etapie rozmowy kwalifikacyjnej powodują, że proces poszukiwań odpowiedniej osoby na konkretne stanowisko może znacznie się…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady