Kamień do pizzy – jak czyścić i stosować taki produkt?
Smaczna pizza bardzo często gości na naszym stole. Może stanowić uzupełnienie udanej imprezy, przekąskę lub regularny posiłek. Danie możemy zamówić w pizzerii lub zrobić samodzielnie w domu. Większość piekarników jest przystosowana do wysokich temperatur, zatem wypieczenie idealnego ciasta nie będzie stanowić problemu. Zwłaszcza wtedy, gdy zastosujemy specjalny kamień do pizzy. Jak o niego dbać?
Dlaczego warto stosować kamień do pizzy?
Wielu ekspertów zgodnie przyznaje, że pieczenie pizzy na kamieniu pomaga przygotować chrupiące i smaczne ciasto. W przeciwieństwie do klasycznej blachy ten produkt znacznie dłużej się nagrzewa i zachowuje ciepło przez cały czas pieczenia. Gwarantuje to idealne wypieczenie ciasta od spodu, z zachowaniem chrupkiej skórki zewnętrznej.
Pizza na krakowskich Bronowicach przygotowana na specjalnym kamieniu smakuje wyśmienicie. Narzędzie jest wytrzymałe na działanie temperatur, może więc być stosowane przez długi czas. Kamień z powodzeniem wykorzystasz również przy pieczeniu innych potraw. Doskonale nadaje się na przykład do obróbki termicznej mięs czy duszenia warzyw.
W jaki sposób dbać o kamień do pizzy?
Podstawowym zabiegiem po użyciu jest delikatne oczyszczenie powierzchni kamienia. W pierwszej kolejności należy wyciągnąć go z piekarnika i odłożyć do ostygnięcia na drewnianej desce. To produkt, który długo utrzymuje ciepło, dlatego nie należy go dotykać nawet po dłuższym czasie od pieczenia.
Następnie wykorzystując nóż lub widelec, zeskrobujemy widoczne ślady żywności z powierzchni kamienia. Należy do tego podejść bardzo ostrożnie, by nie uszkodzić delikatnej chropowatej powierzchni kamienia. Po usunięciu resztek jedzenia możemy przemyć powierzchnię narzędzia, wykorzystując letnią wodę i miękką gąbkę. Nie zaleca się w tym przypadku stosowania detergentów, ponieważ ich skład może niekorzystnie wpłynąć na strukturę kamienia.
Jak poradzić sobie z poważniejszymi zabrudzeniami?
Jeśli zaobserwujemy poważniejsze zabrudzenia, możemy się ich pozbyć wykorzystując sodę oczyszczoną. Na początku mieszamy ją z ciepłą wodą w proporcji 1:1 w osobno przygotowanej miseczce do uzyskania gęstej konsystencji pasty. Następnie przygotowany roztwór nanosimy na szczególnie zabrudzone miejsca i pozostawiamy na około 10 minut.
Po tym czasie bierzemy starą szczoteczkę do zębów i delikatnie szorujemy zabrudzone obszary, wykonując koliste ruchy. Trzeba przy tym pamiętać, by nacisk na szczoteczkę nie był zbyt duży, ponieważ może to zarysować powierzchnię kamienia. Na samym końcu wystarczy umyć czyszczoną powierzchnię pod ciepłą wodą i przetrzeć do sucha.
Może spodobać Ci się również:
Dobre wino powinno charakteryzować się przede wszystkim świetnym smakiem. Jest to najważniejsza kwestia, jeżeli chodzi o zadowolenie klienta. Jednak, jeśli ktoś rzadko kupuje wino, może mieć problem z wyborem tego…
Czytaj więcej