Oscypek do pizzy… i inne polskie dodatki do włoskiego oryginału
Polacy kochają pizzę. Od dwóch dekad trwa nieustający boom na pizzerie, nie tylko w dużych miastach, takich jak Kraków czy Warszawa, ale też w każdej mniejszej miejscowości. Oprócz sprawdzonego smaku największą zaletą jest możliwość zadzwonienia i otrzymania pysznej, gorącej pizzy na dowóz. Królują nie tylko tradycyjne dodatki, ale też zaskakujące rozwiązania!
Pizza klasyczna
Historia pizzy sięga biedoty włoskiej, która traktowała ją jako tani sposób na obiad. Wystarczyło zagnieść placki z mąki, drożdży i wody, posmarować oliwą, położyć niedrogie i łatwo dostępne warzywa i upiec w każdym domowym piecu. Sycący posiłek zapewniał energię rolnikom, robotnikom i gospodyniom. Gdy pizza rozprzestrzeniła się do innych krajów, zaczęto dodawać coraz więcej składników, aby urozmaicić jej smak.
Klasyczną pizzą jest Margherita, składająca się z ciasta, sosu pomidorowego, mozzarelli i świeżej bazylii. Polacy najbardziej pokochali pizze mięsne (z kurczakiem, szynką, salami, wołowiną), z tuńczykiem, pikantne i z kilkoma rodzajami sera. Największą zaletą tej potrawy jest to, że możemy dowolnie wybierać ulubione składniki, tworzyć własne kompozycje, zrezygnować z nielubianego warzywa lub samodzielnie skomponować cały skład, a widok ciągnącego się sera doskonale wpływa na nasz apetyt.
Amerykanie pokochali pizzę i traktują ją jako jedno ze swoich dań narodowych. To oni zaczęli podawać ją z ketchupem i sosami. Dzięki możliwości zamówienia pizzy na dowóz idealnie wpasowało się to w ich tryb życia, a włoski placek znalazł stałe miejsca w ich menu.
Pizzerie oferują także nieoczywiste połączenia smakowe: pizzę z owocami morza czy mięsem o smaku kebaba.
Pizza z dodatkami polskimi
Nieoczywiste połączenia to także domena Polaków. Hitem jest wykorzystywanie tradycyjnych, polskich składników jako elementów składowych pizzy. Doskonałym przykładem jest tutaj oscypek, tradycyjny, góralski ser owczy. Miłośnicy oscypka jedzą go na zimno lub ciepło, co szybko doprowadziło do dodania go do pieczonej w piecu pizzy. Smaki łączą się w nieoczywisty sposób, ale doskonale do siebie pasują! Ser staje się ciągliwy, a swoim słonym posmakiem dopasowuje się do łagodnego placka drożdżowego.
Inne typowo polskie dodatki to kabanosy, ogórki kiszone czy jajko sadzone. W ten sposób nasze ulubione smaki i aromaty łączą się z tradycyjnym, pysznym włoskim plackiem. Najbardziej „polskie” sosy to koperkowy i czosnkowy, idealne do każdego rodzaju pizzy. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników nie musimy też martwić się o sylwetkę – zjedzona od czasu do czasu pizza z pewnością nie wpłynie na dietę.
Może spodobać Ci się również:
Ochrona słuchu w pracy to bardzo ważny aspekt, który pozwala zadbać o swoje zdrowie. Oczywiście nie wszędzie należy nosić zatyczki do uszu, jednak są miejsca pracy, gdzie jest to wymagane.…
Czytaj więcej