Jak układać składniki na pizzy?
Myśląc o samodzielnym przygotowaniu pizzy często skupiamy się wyłącznie na wyrobieniu ciasta o odpowiedniej konsystencji. Nierzadko zapominamy, że smak potrawy zależy także od właściwego doboru składników oraz ich ułożenia. Niektórych produktów nie wolno ze sobą łączyć, inne z kolei powinny się znaleźć na pizzy dopiero po jej wypieczeniu. W jaki sposób układać dodatki na cieście?
Na początek sos pomidorowy i ser
Pierwszym składnikiem prawie każdej pizzy jest sos pomidorowy. To on nadaje ciastu lekko pikantnego i soczystego aromatu. Można go przygotować ze świeżych owoców, produktów konserwowych lub przecieru pomidorowego. Sos jest też jednym ze zdrowszych składników, dlatego nie powinniśmy o nim zapominać.
W jaki sposób go nakładać? Najlepiej wykorzystać nóż lub widelec i delikatnie rozprowadzić produkt po całej powierzchni ciasta. Następnie można nałożyć ser, który dobrze jest wcześniej zetrzeć na tarce. W takiej postaci łatwiej się rozpuści i nabierze właściwej konsystencji w trakcie pieczenia.
Jak układać pozostałe dodatki?
Jeśli planujemy wykorzystać inne składniki, należy położyć je na spód z sosem i serem żółtym. Możemy tu wykorzystać na przykład plastry wędlin, kawałki warzyw czy mięso z kurczaka lub wołowinę. Ważne jest, by zachować zdrowy rozsądek i układać dodatki w sposób umiarkowany. Nadmierna ilość może negatywnie odbić się na smaku pizzy i znacznie wydłużyć czas przygotowania.
Na sam koniec pizzę można posypać serem żółtym, który dodatkowo spoi wszystkie składniki. Niektóre dodatki, takie jak rukola czy inne delikatne warzywa najlepiej wyłożyć po upieczeniu ciasta – w ten sposób zachowają one swoje naturalne właściwości. Jeśli zdecydujemy się na dodanie pieczarek, można przed ich nałożeniem obsmażyć je i wyłożyć na sam wierzch ciasta.
Jakich błędów unikać?
Do podstawowych błędów niedoświadczonych kucharzy należy przesadzanie z ilością dodatków. Dobra pizza w Krakowie na Azorach może składać się z ciasta i dwóch dodatków, ponieważ bardziej liczy się ich dopasowanie. Poza tym nadmiar składników znacznie wydłuża czas przygotowania ciasta. Przykładowo: gdy zastosujemy większą ilość warzyw, woda w nich zawarta może opóźnić proces pieczenia i zmienić konsystencję pizzy.
Nie należy też przesadzać z sosami. Trzeba podkreślić, że stanowią one dodatek, a pozostałe składniki nie powinny się w nich zatapiać. Dlatego najlepiej rozsmarować cienką warstwę sosu pomidorowego, a pozostałe wykorzystać do ewentualnego doprawienia ciasta już po jego przygotowaniu i upieczeniu.
Może spodobać Ci się również:
Starasz się, jak najlepiej dbać o swojego psa. Poświęcasz mu dużo uwagi, ale czy zadbałeś o jeden ważny szczegół, jakim jest chipowanie? Wbrew pozorom czopowanie ma ogromny wpływ na bezpieczeństwo…
Czytaj więcej