niedziela, 26 maja 2024r.

Pizza neapolitańska – ile kcal zawiera?

photo 1581873372796 635b67ca2008ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Dietetycy i trenerzy personalni alarmują, że osoby, które chcą utrzymać zdrową sylwetkę powinny do minimum ograniczyć dania typu fast-food. Niestety zalicza się do nich również pizzę, której smak dla wielu jest zbyt kuszący, by całkowicie zrezygnować z potrawy. Choć każdy podkreśla, że zjedzony raz na jakiś czas kawałek pizzy neapolitańskiej jeszcze nikomu nie zaszkodzi. Ile kcal dokładnie zawiera taka porcja?

Skąd się bierze kaloryczność pizzy?

Głównym dostarczycielem energii w tej popularnej potrawie jest chrupiący spód. Przygotowane na bazie mąki pszennej ciasto przenosi aż 90% kalorii, które zawarte są w całej pizzy. Wszystko przez dużą zawartość węglowodanów prostych i złożonych. Jeśli więc chcemy ograniczyć ilość kalorii, powinniśmy albo zredukować grubość ciasta, albo zastąpić jego główny składnik mąką innego rodzaju.

W nieznacznym stopniu do kaloryczności potrawy przyczynia się również zastosowana jako dodatek mozzarella oraz ser żółty. Oba te składniki zawierają w sobie tłuszcz, który może potęgować odczucie sytości po zjedzeniu pizzy. Szacuje się, że pojedynczy kawałek może dostarczyć nawet 250 do 300 kcal, co stanowi sporą dawkę energii dla naszego organizmu.

Pizza neapolitańska – prosta, a jakże smaczna

To charakterystyczna potrawa, będąca jedną z wizytówek słonecznej Italii. Nie jest ona aż tak bogata w dodatkowe składniki, ponieważ twórcom wariantu chodziło przede wszystkim o podkreślenie idealnego smaku ciasta. Do jego przygotowania specjaliści wykorzystują najwyższej jakości mąkę, oliwę z oliwek oraz drożdże suche piwne, które wspomagają wzrost ciasta.

Wariant neapolitański w klasycznej wersji zawiera sos pomidorowy, starty ser żółty oraz bazylię. Dodatkowo na chrupiącym cieście może wylądować mozzarella oraz ulubione przyprawy. Pizzę z krakowskich Azorów klienci mogą dowolnie modyfikować, przez co skład ciasta neapolitańskiego będzie jeszcze bardziej dopasowany do preferencji.

Czy będąc na diecie powinienem zrezygnować ze smakowitej potrawy?

Choć rozsądek podpowiada tak, w rzeczywistości konsumpcja pojedynczego kawałka w odpowiednich odstępach czasu nie wywoła żadnych negatywnych skutków ubocznych. Zła reputacja pizzy wynika przede wszystkim faktu, że zwykle jemy znaczne jej ilości, co wiąże się z nagłym dostarczeniem do organizmu nawet kilku tysięcy kalorii. W takiej ilości każda potrawa będzie szkodzić przyjętemu programowi diety.

Warto też podkreślić, że potrawa nie jest jedynie źródłem bezwartościowych węglowodanów. W składnikach pizzy znaleźć można szereg witamin i mikroelementów przydatnych dla naszego organizmu. A w sosie pomidorowym znajduje się likopen, który wspomaga procesy trawienne, a nawet wykazuje działanie antynowotworowe.

Może spodobać Ci się również:

Co to jest jaskra? Najczęstsze symptomy rozwoju choroby, które warto znać

Co to jest jaskra? Najczęstsze symptomy rozwoju choroby, które warto znać

25 września 2020

Dzięki zmysłowi wzroku możemy w prawidłowy sposób postrzegać otaczający nas świat. Oczy ludzkie są jednak bardzo delikatnym narządem, który nieustannie narażony jest na infekcje, oraz inne schorzenia. Jedną z częściej…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady