piątek, 27 grudnia 2024r.

Pizza – jak zrobić? Pizza jak z pizzerii!

Pizza - jak zrobić? Pizza jak z pizzerii!

Prawdziwa włoska pizza zawładnęła sercami wielu smakoszy kulinarnych. Od lat cieszy się ona wysokim uznaniem także i w Polsce. Najsłynniejszym miastem, w którym wydawana jest najsmaczniejsza pizza, jest Kraków. Owe danie jest perfekcyjnym rozwiązaniem zarówno w przypadku spotkań rodzinnych, towarzyskich, jako alternatywa na pyszny obiad, czy też na kolację. Stała się ona na tyle uniwersalną opcją, iż można ją wydawać w sposób tradycyjny, jak i przykładowo – na słodko. Popularna jest też opcja śródziemnomorska, z owocami morza. Jej ostateczna forma uzależniona jest jedynie od wyobraźni.

Przepis na ciasto dla czterech osób

  1. Decydując się na samodzielne skomponowanie pizzy niczym z pizzerii, kwestią priorytetową staje się sam spód, na którym ona powstanie. Przepis można śmiało modyfikować w zależności od ilości osób oraz od tego, czy zależy nam na pizzy grubej, standardowej, bądź też cienkiej. Oto składniki, które koniecznie musimy przygotować:
  • 300 gram mąki,
  • 20 gram do 30 gram rozpuszczonych drożdży w 2/3 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek.
  1. Szykujemy sobie miseczkę, w której dokładnie wyrabiamy ręcznie wszystkie wymienione wyżej składniki. Tak przygotowane ciasto w misce przykrywamy szmatką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce.  W tym czasie ciasto wyrasta. 
  2. Po upływie godziny wyrośniętą masę należy rozwałkować i uformować w okrąg o grubości około 0,5-0,7cm. Krawędzie delikatnie zawijamy. Tak przygotowany placek skrapiamy oliwą. 
  3. W tym momencie przygotowujemy blachę poprzez wysmarowanie jej oliwą lub wyłożenie papierem do pieczenia i również skropieniem oliwą z oliwek. Ciasto delikatnie przekładamy na blachę i komponujemy poprzez dodanie swoich ulubionych dodatków.

Pizza na dowóz? Niekoniecznie!

W momencie, kiedy ciasto od pizzy jest już przygotowane i przełożone na blachę – można przejść do dodawania ulubionych składników. Na początek ciasto powinno się wysmarować koncentratem pomidorowym. Następnie można przykładowo ułożyć:

  • szynkę,
  • pieczarki,
  • paprykę,
  • kukurydzę,
  • tuńczyka,
  • krewetki lub owoce morza,
  • ananasa,
  • czekoladę,
  • fasolę,
  • brokuły,
  • jajko,
  • pomidora,
  • ogórek,
  • papryczki chilli,
  • cebulę, 
  • boczek,
  • kurczaka, czy też inne mięsko.

W dążeniu do perfekcji… 

Kompozycje dodatków wybierane są w sposób ściśle indywidualny. Warto eksperymentować i testować najbardziej rozmaite możliwości w swojej domowej pizzerii. Na sam koniec placek można przyprawić oregano, suszonymi pomidorami, bazylią, czy też innymi przyprawami – w zależności od gustu. Prawie gotowe danie posypujemy także startym serem i wkładamy do gorącego już (około 250°C) pieca na 25 minut. Grzanie należy ustawić od spodu, opcjonalnie, aby nie przypalić pizzy – wkładamy nad nią wolną blachę. Po upływie połowy czasu, pizzę warto obrócić w piekarniku. Tak przygotowana jest gotowa do spożycia.

Smacznego!

Może spodobać Ci się również:

photo 1516321318423 f06f85e504b3ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

LinkedIn – co to za portal? Dla kogo skierowany jest portal LinkedIn?

1 grudnia 2022

LinkedIn to określenie, które z pewnością słyszało wielu z nas. Co więcej, konto na tym portalu posiada mnóstwo osób. Niestety zdarza się, że użytkownicy nie korzystają w pełni z możliwości…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady