Pizza – jak zrobić? Pizza jak z pizzerii!
Prawdziwa włoska pizza zawładnęła sercami wielu smakoszy kulinarnych. Od lat cieszy się ona wysokim uznaniem także i w Polsce. Najsłynniejszym miastem, w którym wydawana jest najsmaczniejsza pizza, jest Kraków. Owe danie jest perfekcyjnym rozwiązaniem zarówno w przypadku spotkań rodzinnych, towarzyskich, jako alternatywa na pyszny obiad, czy też na kolację. Stała się ona na tyle uniwersalną opcją, iż można ją wydawać w sposób tradycyjny, jak i przykładowo – na słodko. Popularna jest też opcja śródziemnomorska, z owocami morza. Jej ostateczna forma uzależniona jest jedynie od wyobraźni.
Przepis na ciasto dla czterech osób
- Decydując się na samodzielne skomponowanie pizzy niczym z pizzerii, kwestią priorytetową staje się sam spód, na którym ona powstanie. Przepis można śmiało modyfikować w zależności od ilości osób oraz od tego, czy zależy nam na pizzy grubej, standardowej, bądź też cienkiej. Oto składniki, które koniecznie musimy przygotować:
- 300 gram mąki,
- 20 gram do 30 gram rozpuszczonych drożdży w 2/3 szklanki wody,
- szczypta soli,
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek.
- Szykujemy sobie miseczkę, w której dokładnie wyrabiamy ręcznie wszystkie wymienione wyżej składniki. Tak przygotowane ciasto w misce przykrywamy szmatką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto wyrasta.
- Po upływie godziny wyrośniętą masę należy rozwałkować i uformować w okrąg o grubości około 0,5-0,7cm. Krawędzie delikatnie zawijamy. Tak przygotowany placek skrapiamy oliwą.
- W tym momencie przygotowujemy blachę poprzez wysmarowanie jej oliwą lub wyłożenie papierem do pieczenia i również skropieniem oliwą z oliwek. Ciasto delikatnie przekładamy na blachę i komponujemy poprzez dodanie swoich ulubionych dodatków.
Pizza na dowóz? Niekoniecznie!
W momencie, kiedy ciasto od pizzy jest już przygotowane i przełożone na blachę – można przejść do dodawania ulubionych składników. Na początek ciasto powinno się wysmarować koncentratem pomidorowym. Następnie można przykładowo ułożyć:
- szynkę,
- pieczarki,
- paprykę,
- kukurydzę,
- tuńczyka,
- krewetki lub owoce morza,
- ananasa,
- czekoladę,
- fasolę,
- brokuły,
- jajko,
- pomidora,
- ogórek,
- papryczki chilli,
- cebulę,
- boczek,
- kurczaka, czy też inne mięsko.
W dążeniu do perfekcji…
Kompozycje dodatków wybierane są w sposób ściśle indywidualny. Warto eksperymentować i testować najbardziej rozmaite możliwości w swojej domowej pizzerii. Na sam koniec placek można przyprawić oregano, suszonymi pomidorami, bazylią, czy też innymi przyprawami – w zależności od gustu. Prawie gotowe danie posypujemy także startym serem i wkładamy do gorącego już (około 250°C) pieca na 25 minut. Grzanie należy ustawić od spodu, opcjonalnie, aby nie przypalić pizzy – wkładamy nad nią wolną blachę. Po upływie połowy czasu, pizzę warto obrócić w piekarniku. Tak przygotowana jest gotowa do spożycia.
Smacznego!
Może spodobać Ci się również:
LinkedIn to określenie, które z pewnością słyszało wielu z nas. Co więcej, konto na tym portalu posiada mnóstwo osób. Niestety zdarza się, że użytkownicy nie korzystają w pełni z możliwości…
Czytaj więcej